Pēdējos gados farmaceitiskie preparāti (FP) ir radījuši ievērojamas bažas sakarā ar to atlikumu nonākšanu apkārtējā vidē un potenciālo apdraudējumu vides ekoloģijai un cilvēku veselībai. Sakarā ar to nepārtrauktu ieviešanu vidē FP tiek uzskatīti par „pseido-noturīgiem” savienojumiem. Humānās un veterinārās zāles nonāk apkārtējā vidē galvenokārt farmācijas uzņēmumu ražošanas procesu un neatbilstošas likvidēšanas dēļ, kā arī cilvēku un dzīvnieku metabolisma ceļā. Kā visnozīmīgākie zāļu avoti apkārtējā vidē tiek minēti pilsētu attīrīšanas iekārtas, slimnīcu notekūdeņi un lopkopības aktivitātes. Pastāvīga antibiotiku ietekme var izraisīt izturīgu baktēriju celmu rašanos un sekojošās sabiedrības veselības problēmas.

Lai risinātu šo situāciju, steidzami ir nepieciešams iegūt informāciju par apkārtējās vides piesārņojumu dažādos Eiropas reģionos. Jāveic pētījumi par FP pārveidošanas mehānismiem apkārtējā vidē un notekūdeņu attīrīšanas tehnoloģijām. Pašlaik ir ļoti maz informācijas par farmaceitisko atliekvielu ilgtermiņa ietekmi ūdens vidē, it īpaši pazemes ūdeņos.

Šobrīd pieejamā zinātniskā kapacitāte Latvijā nav pietiekama, lai efektīvi pārvaldītu FP atliekvielas, tāpēc Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta programmas projekta “Zinātniskās kapacitātes veidošana farmaceitisko produktu atlikumu pārvaldei Latvijas un Norvēģijas apkārtējā vide” (Nr.NFI/R/2014/010) ietvaros tika organizēta LU mācībspēku (prof.A.Vīksna, asoc.prof. V.Bartkevičs un S.Ābele) pieredzes apmaiņas vizīte uz Oslo Universitāti.

Projekta ieviešanas rezultātā tika apspriestas aktuālākās risināmās problēmas, kā, piemēram, farmaceitisko atliekvielu, hormonālo savienojumu, hormonu, dažādu ūdens sistēmu piesārņotāju un to metabolisko atliekvielu identificēšanas jautājumi. Tika diskutētas problēmas un iespējamie risinājumi zinātniskās kapacitātes pilnveidošanai (iekārtas, pieeja pētnieciskajām datu bāzēm, publicitātes veicināšana utt). Latvijas Universitātes mācībspēki tika iepazīstināti ar Oslo Universitātes pētniecisko bāzi instrumentālo analīžu jomā un pētniecības virzieniem.

Dalīties