2019. gada 18. jūnijā, plkst. 16.00 Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātē, Jelgavas ielā 1, 702. telpā notiks LU Ķīmijas zinātņu nozares promocijas padomes atklātā sēde, kurā disertāciju ķīmijas doktora zinātniskā grāda iegūšanai aizstāvēs Anna Ņikitjuka.

Darba nosaukums: "Metaloproteināžu HDAC un ADAM potenciālo inhibitoru iegūšana un ar to saistīta sintēzes metožu izveide".

Darba vadītājs: Dr.chem. A. Jirgensons

Recenzenti:

Dr. chem. Edgars Sūna (LU),

Dr. chem. Ērika Bizdēna ( RTU),

Dr. chem. Vilnis Liepiņš (SIA “Bapeks”).

Ar promocijas darbu var iepazīties Latvijas Universitātes bibliotēkā, Raiņa bulvārī 19 (203. telpa).

Ļaundabīgie audzēji ir sabiedrības veselības problēma visā pasaulē un arī Latvijā. Kā liecina statistika, pēdējos desmit gados saslimstība ar onkoloģiskajām slimībām Latvijā palielinājusies vairāk nekā par 20%. Vēža ārstēšana ir sarežģīta un tai nepieciešama multidisciplināra pieeja. Pateicoties pēdējo gadu pētījumiem ir noskaidroti vairāki kanceroģenēzes procesi, kas palīdz identificēt jaunus molekulārus mērķus un attīstīt mērķtiecīgu ķīmijterapiju, kuras pamatuzdevums ir iedarboties uz specifiskiem molekulāriem mērķiem (pārsvarā proteīniem) iesaistītiem audzēju augšanā vai progresijā.

Promocijas darba ietvaros aplūkotas divas dažādas enzīmu grupas – transmembrānu ADAM10/17 un histona deacetilāze (HDAC). Minētajiem enzīmiem aktīvajā enzīmu domēnā atrodas cinka atoms un tie spēlē svārīgu lomu šunas signālu pārraidē, dalīšanā un adhēzijā. Minēto procesu nepareiza regulēšana ir galvenais onkoloģisko šūnu veidošanās un proliferēšanas cēlonis.

Darba rezultātā ir attīstītas sintēzes metodes aziridīnoksīmu saturošu Vorinostata analogu iegūšanai, kā arī izpētītas šīs savienojumu klases atvasināšanas iespējas. Darba gaitā realizēta jauna pieeja benzosultāmciklu saturošo hidroksāmskābju iegūšanai. Turklāt izstrādātas jaunas hidroksāmskābju un sulfonamīdu aizsarggrupas, kas nenoliedzami paplašina zināmo aizsarggrupu klāstu.

Dalīties