Darba aizsardzībai ir būtiska loma darbinieku labklājības un labsajūtas nodrošināšanai darba vietās, jo pareizi un efektīvi veidota darba aizsardzības sistēma gan valsts, gan uzņēmumu līmenī nodrošina darbiniekiem drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus. Nodrošinot darbinieku drošību un veselības aizsardzību darbā, tiek samazināta iespēja notikt nelaimes gadījumam darbā, tiek novērsta arodslimību rašanās iespējamība un paildzinās darbinieku darba mūžs, ļaujot darbiniekiem pēc darba beigšanas pilnvērtīgi atpūsties un nevis pavadīt atlikušo mūžu ārstniecības iestādēs, lai dziedētu darba mūža laikā gūtās traumas vai arodslimības.

Kādas ir bijušas studijas Latvijas Universitātes profesionālajā maģistra studiju programmā  “Darba vides aizsardzība un ekspertīze”, sajūtās dalās programmas absolvente Diāna Madelāne.

Kā Tu izlēmi iestāties darba aizsardzības programmā?

Es esmu “dzelzceļnieks”, studēju RTU Mašīnbūves fakultātē gan bakalauru, gan maģistru un līdz 2017. gadam strādāju SIA “LDZ CARGO” par dzelzceļa transporta inženieri. Mana nozare ir šaura, un, ja gribētu mainīt darba vietu, ar esošo izglītību tas būtu grūti izdarāms. Darba vietā papildus veicu arī darba aizsardzības speciālista pienākumus. Darba aizsardzība man iepatikās un izlēmu izglītoties šajā jomā. Darba aizsardzības speciālisti ir ļoti pieprasīti, bet, lai pilnvērtīgi strādāt šajā profesijā, ir nepieciešams iegūt darba aizsardzības speciālista kvalifikāciju.

Papētīju, un nolēmu iestāties tieši LU. Tiesa, 3 gadus skatījos, līdz 2017. gadā uzsāku mācības. Ļoti paveicās, jo iekļuvu budžeta vietā.

Darba aizsardzības kvalifikāciju iespējams iegūt arī citur Latvijā. Kāpēc izlēmi par labu tieši LU?

Kā lielu “plusu” tieši LU programmai minēšu iespēju mācības apvienot ar darbu – mācības mums notika piektdienās no 14.30 līdz 20.00 un sestdienās no 8.30 līdz 12.00. Šādu lekciju un semināru grafiku ļoti vienkārši salāgot ar esošo darbavietu. Tas ir liels ieguvums, ja strādājošs cilvēks var izmantot arī studentu privilēģijas, piemēram, 30 centu braucienu sabiedriskajā transportā, ka arī citas atlaides.

Vienīgi būtu labi, ja būtu arī doktorantūras iespējas. Tikko aizstāvot maģistra darbu domāju, ka būtu interesanti padziļināti papētīt dažus konkrētus jautājumus un  izstrādātos preventīvos pasākumus realizēt dzīvē... Domāju, ar laiku arī šādas iespējas LU varētu pavērties.

Mēs abas esam no vienas fakultātes (ĶF) saka Aija Trimdale, tomēr Tava programma krasi atšķīrās no manas. Pazīstot mūsu pasniedzējus un viņu sparīgumu, Tev noteikti atmiņā ir iespiedies kas interesants no šiem 2 studiju gadiem. Ar ko Tu velētos padalīties un ko esi ieguvusi no studijām šajā programmā?

Studējot es noteikti ieguvu gan pieredzi un jaunas zināšanas, gan iespējamu ieguvumu arī materiālā ziņā. Tagad man paveras plašāks darba tirgus, labāk apmaksāta darba iespējas.

No studijām lielāko daļu informācijas varēju tieši pielietot darbā. Pieredzes apmaiņas, vieslekcijas, izbraukuma semināri, tas viss būtiski uzlabo studiju kvalitāti un arī raisa papildus interesi. Atceros, ka vieslekciju vadīja arī pārstāvji no “3M”, kas ir viens no vadošajiem uzņēmumiem darba aizsardzības jomā.

Pasniedzēji mums stāstīja ne tikai par darba aizsardzību, bet arī par vidi un vides aizsardzību, vides objektu mērījumiem, arodtoksikoloģiju, mācīja kā veidot aptaujas anketas un apkopot rezultātus. Mācīja jautrā un atraktīvā veidā. Kopumā visi pasniedzēji ir ļoti atsaucīgi, pretimnākoši un patīkami.

Programmas direktore Ženija Roja no mums vienmēr prasīja sniegt savu viedokli par konkrētu situāciju, ka arī veicināja, lai paši analizējam situācijas, nevis akli sekojam noteikumiem un likumiem. Tas iemāca kritisko domāšanu.

Profesors Artūrs Vīksna organizēja ļoti labu ekskursiju uz RSU Higiēnas un arodslimību laboratoriju, kurā mēs zem mikroskopa skatījāmies azbestu un citus materiālus. Mūs iemācīja, kā pareizi jāsagatavojas mērījumu veikšanai un kā pareizi tos veikt. Tas bija ļoti noderīgi un interesanti!

Bijām arī citās ekskursijās – uz HES , "mēbeļu salonu KATE" Čiekurkalnā, kur mums rādija modernus un ergonomiskus darba galdus. Arī studiju biedri bija aktīvi un  aicināja uz savām darba vietām, tā, piemēram, bijām polimēru rūpnīcā Evopipes, Jelgavā.

Ķīmijas fakultātē, vairākas reizes mūs veda uz dažādam laboratorijām. Skatījāmies darbu laboratorijās, ka arī  bija interesanta lekcija par radiāciju.

Būtībā mūs sagatavoja kā speciālistus, kas spēj analizēt darba vides riskus no visām pusēm. Domāt, secināt, novērst.  Tagad to stāstot, saprotu, ka šie divi gadi patiesībā bija piesātināti un aizraujoši!

Nobeigumā, vai tev ir kādi ceļa vārdi nākotnes studentam?

Noteikti nekad nepārstāt pilnveidot sevi un savas zināšanas. Censties strādāt darbu, kas ir tuvs sirdij.  Darba aizsardzība ir interesanta, tāpēc, ja tas uzrunā, nāc studēt!

 

Latvijas Universitāte piedāvā plašas iespējas apgūt darba aizsardzības prasmes un zināšanas:

 

Dalīties