Ir aizritējis skaistais izlaidumu laiks. Pēc šī svinīgā notikuma Ķīmijas apsolventu loks ir kļuvis par kripatiņu plašāks. Par studiju programmu, studiju procesu un pasniedzējiem stāsta bakalaura programmas “Ķīmija” absolvente Alise Pluce un maģistra programmas “Ķīmija” absolventi Anna Vasiļevska un Vladislavs Klepikovs.

Ko Tev deva studijas? 

Alise: Noteikti studijas man deva lielu pieredzi, zināšanas un iespēju būt akadēmiskajā vidē, pilnveidoties un sajust, kā tas akadēmiskais process norit.

Kādas ir domas par maģistra studijām? 

Šobrīd es vēl domāju. Esmu starp jā un nē, bet noteikti sliecos uz to, ka ir jāiet, lai uzlabotu savas zināšanas un iegūtu citādāku pieredzi.

Kāds Tev liekas šīs nozares loks?

Ķīmija ir plaša nozare. Ir iespēja strādāt laboratorijās, valsts iestādēs, arī par pedagogu attiecīgajā sfēra, kosmētikas jomā un daudz kur citur. 

Kādi ir vēlejumi nākamajiem ķīmijas bakakauriem? 

Novēlu spēku un lielu izturību, lai nepadotos  pie pirmajām grūtībām, jo būs brīži, kad liksies, kavisa kā ir par daudz, bet beigās būs gandarījums un apziņa, ka tas bija tā vērts.

Kādi ir ieguvumi absolvējot ķīmijas maģistra programmu? 

Anna: Kā teica prof. Actiņš savā uzrunā: “Mūsu ķīmijas programma māca mūs mācīties, iegūt jaunas zināšanas”- un tā tas patiešām ir. Tā kā man ir Erasmus pieredze, tad varu teikt, ka mūsu programma ir ļoti labi un strukturizēti izveidota. Atmosfēra un pasniedzēji ir tas, kas visvairāk piesaista studēt. 

Vladislvs:  Pabeidzot ķīmiķus varu teikt, ka tas ļoti attīsta gan pašu cilvēku, gan arī sistematizē domāšanu, kas noder arī citās dzīves jomās. Kā arī cilvēks ar augstāko izglītību ķīmijā ir nedaudz augstākā līmenī, jo tā tomēr ir eksaktā zinātne, kura ir diezgan sarežģīta. 
 

Ar ko maģistra līmeņa studijas atšķiras no bakalaura līmeņa studijām? 

Anna: Atšķiras ar to, ka maģistra programmā ir jāmacās arī  sestdienās, bet tā bija daudz citādāka atmosfēra, kas satuvināja kursu un mums izveidojās labs kontakts ar mūsu pasniedzējiem.

Bet kas bija tas atšķirīgais studiju procesā? 

Anna: Studijās iztikām bez laboratorijas darbiem. Bija citāda pieeja studiju procesam no pasniedzēju puses.Likās, ka jau bakalaura laikā mūs dēvēja par kolēģiem, bet maģistra studijās mūs ļoti cienīja kā tiešām pieaugušus, pastāvīgus un gudrus cilvēkus.

Vladislavs: Bakalaura līmeņa studijas ir ļoti vispārīgas. Tur mācā tīri tikai pamatus, savukārt maģistra studijas piedāvā izvēlēties vienu virzienu, šaurāku specialitāti, un to pusotru gadu velta tieši tiem priekšmetiem, kas ir nepieciešami, interesanti, lai apgūtu šo specialitāti, respektīvi vai nu tā būti organiskā ķīmija, neorganiskā ķīmija vai ķīmijas didaktika- šauraks specialitātes loks. 

Kādi vēlējumi topošajiem maģistra studentiem? 

Anna: Iesaku studēt maģistrantūrā, jo šī studiju programma ļauj apgūt paplašinātāku informāciju par un ap ķīmiju kā zinātni un nozari. Ja kādam ir vēlme attīstīties šajā jomā, tad maģistra studiju programma ir piemērota. 

Vladislavs: Noteikti saku jā, jo maģistra studijas it kā pabeidz šo universitātes stāstu. Bakalaura iegūšana vairāk asociējas, kad grāmata ir uzrskstīta līdz pusei, bet nav pabeigta. Maģistra studijas ir svinīgs, pilns nobeigums šim stāstam.  

Nāc studēt Ķīmijas fakultātē!

Vairāk par studiju iespējām: www.gribustudet.lv vai www.kf.lu.lv

 

Dalīties