Foto: Arvīds Berķis

14. septembra pēcpusdienā Latvijas Universitātes (LU) Dabas māju piepildīja negaidīti liels skaits Ķīmijas fakultātes absolventu. Uz svinīgo un neoficiālo daļu bija ieradušies ap 400 absolventu, kuru lielākais prieks bija satikt savus kursabiedrus, pasniedzējus un apskatīt jaunās telpas un laboratorijas.

Pasākuma svinīgo daļu atklāja LU Ķīmijas fakultātes dekāne, asoc. prof., dr. ķīm. Anda Prikšāne. Viņa uzsvēra: “Mēs Universitātē visu laiku nepārtraukti strādājam. Mācām studentus, strādājam zinātnisko darbu, bet  šogad arī svinēsim lielus svētkus - mūsu Universitātes simtgadi.”

Svinīgās daļas mērķis bija pastāstīt un parādīt absolventiem, kas ir noticis un mainījies fakultātes piecgadē. Visspilgtākais, kas tika parādīts, ka 2015. gadā Ķīmijas fakultāte pārcēlās uz jaunu mājvietu - Dabas māju, Jelgavas ielā 1, savukārt vecās telpas Kr. Valdemāra ielā 48 tagad apdzīvo Rīgas Franču liceja skolēni no 7-12.klasei.

Jelgavas ielas telpas saviem mēģinājumiem izmanto arī AS “Grindeks” jauktais koris, kuri šajā pēcpusdienā Ķīmijas absolventu lielo pulku sveica ar skanīgu dziesmu izpildījumu.

Ķīmijas fakultātes pašpārvaldes vadītājs Toms Elvijs Šusts ar savu runu centās parādīt un pastāstīt to, kāda izskatās studentu dzīve, piemēram, ja studijas uzsāktu šajā gadā. Lai absolventi varētu salīdzināt tā laika studiju gadus ar mūsdienām, tad Toms teica:

"Pirmais pasākums topošajiem studentiem "Lode", draudzīgs pasākums, tajā iepzīst topošos kursabiedrus un stāstus par studijām. Pēc šī pasākuma seko Aristoteļa svinības, kurā jau satiekas visas LU fakultātes. Rudenī pāšpārvalde organizē fukšus jeb iesvētības, lai jaunie studenti, kļūti par pilnvērtīgiem Ķīmijas fakultātes studentiem. Viens no svarīgākajiem pasākumiem- “Student, sāc darboties!”, kurā aicinām iesaistīties jaunos studentus pašpārvaldē, lai kopīgi orgnizētu daudzas citas fakultātes aktivitātes un pasākumus. Mums ir svarīgs arī sports. No mūsu pasākuma saraksta mums ir divi volejbola turnīri- “Pirmais kurss pret pārējiem” un “Nakts volejbola turnīs”, kuri norisinās Elektrum Olimpiskajā sporta centrā. Viens no svarīgākajiem pasākumiem ir Ziemassvētku vakars, jo uz šo parasti ierodas salīdzinoši liels skaits pasniedzēju un fakultātes darbinieku. Odziņa visiem pārējiem pasākumiem- katru gadu organizētās Ķīmiķu dienas, kuras sākās ar atklāšanu, turpinās ar pārgājienu, Zelta ķīmiķa apbalvošanas pasākumu, Ķīmiķu dienu balli un pēdējo atpūtas pasākumu pirms sesijas- Ķīmiķu dienu sporta spēles atpūtas kompleksā “ Ratnieki” Tāds ir mūsdienu studenta studiju process pie mums- Ķīmijas fakultātē.“

Doc., dr. ķīm. Jāzeps Logins iepazīstināja ar studiju programmu “Dabaszinātņu un informācijas tehnoloģijas skolotājs”, kā arī plašāk pastāstīja par Jauno ķīmiķu skolām, ackentējot, ka LU ir izveidojusies sadarbība ar 15 skolām un šīs nodarbības apmeklē 350 skolēni, kas ir unikāla pieredze Universitātes darbā. 

Svinīgās daļas nobeigumā tika dots vārds katram pārstāvim no Analītiskās ķīmijas katedras, Fizikālās ķīmijas katedras, Neorganiskās ķīmijas un darba aizsardzības katedras un Organiskās ķīmijas katedras iepazīstināt absolventus ar saviem veikumiem, darbiem un mērķiem, kā arī katrs pārstāvis plaši akcentēja jomu, kurā katedra darbojas. 

Pēc pasākuma svinīgās daļas absolventiem bija iespēja doties uz auditorijām, lai satiktos ar saviem studiju biedriem un pasniedzējiem, nofotografēties un iemūžināt pasākumu fotostūrītī, kā arī dziedāt, dejot un priecāties. 

Liels paldies ikvienam absolventam un darbiniekam par sirsnīgu kopā būšanu, pozitīvām emocijām un  savu ieguldījumu pasākuma norisē! Uz tikšanos nākamajā salidojumā!

Dalīties