Jau 14. reizi visā Eiropā 27. septembrī tiks aizvadīta Zinātnieku nakts, kurā ik gadu piedalās arī Latvijas Universitāte, nodrošinot vienu no lielākajām zinātnes stacijām Latvijā. Šogad Zinātnieku nakts būs daudz vienotāka nekā citus gadus, jo lielākā daļa Universitātes pētnieku ar iespaidīgiem eksperimentiem un izglītojošām lekcijām priecēs LU Akadēmiskā centra Dabas mājā (Jelgavas ielā 1) un Zinātņu mājā (Jelgavas ielā 3).

Šogad Zinātnieku nakts notiks svinīgās noskaņās, jo 27. septembrī plaši tiks atzīmēta LU 100. dzimšanas diena.  Šī gada Zinātnieku nakts tēma būs “Zinātne nākotnei", kas lielo apmeklētāju skaitu aizvedīs nākotnē un ļaus kaut nedaudz sajust nākotnes ikdienu. 

LU Dabas mājā varēs iepazīties ar krāsu veidošanas mehānismiem, aplūkot augus mikroskopā, noskaidrot sava iekšējā lībieša “alter ego”, piedalīties viktorīnā par radiāciju, uzzināt daudz ko jaunu par fosilijām, meža ogu izmantošanas iespējām un sabalansēta uztura un fizisko aktivitāšu nozīmi veselīgākai dzīvei, kā arī veikt kādu “melnās maģijas” eksperimentu.

Ķīmiskās fizikas institūts būs atrodams pagrabstāvā un šajā stacijā apmeklētāji uzzinās visu par radiācijas drošību, tās ietekmi uz cilvēku un materiāliem. Pētnieki būs parūpējušies par dažādiem eksperimentiem, viktorīnām un īpašu izstādi.

Ķīmijas fakultātes stacija atradīsies 1. un 6.stāvā. 1.stāva stacijā interesentiem būs iespēja uzklausīt uzturzinātnes un sporta zinātnes esošo un topošo speciālistu zinātniski pamatotus skaidrojumus par savu uztura un vielmaiņas novērtējumu; sabalansēta uztura un fizisko aktivitāšu nozīmi veselīgai dzīvei; Latvijas uzturzinātnes un sporta zinātnes speciālistu veiktajiem pētījumiem uzturzinātnē un sporta zinātnē.
6. stāva stacijā būs ļoti daudz un plašas iespējas izzināt Ķīmiju:

  •  Mākslas iedvesma. Apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar krāsvielām un pigmentiem, un piedalīties radošās aktivitātēs ar tikko radītām un sintezētām krāsām.
  • Slavas zāle Latvijas ķīmiķiem! Ķīmiskā gaisotnē būs iespēja uzzināt par interesantākajiem ķīmijas pētījumiem LU Ķīmijas fakultātē un mūsu ķīmiķu atklājumiem un sasniegumiem.
  • Nepieradināmā stihija. Vērot un piedalīties dažos ugunīgos eksperimentos!
  • Vai tev interesē ķīmija un zinātne?  Nāc un uzzini par interešu izglītības iespējām Rīgas Dabaszinību skolā un LU Ķīmijas fakultātē.
  • Novakare pie mesjē Reisa. Iespēja iepazīt dažas vēsturiskās tiesu ķīmijas metodes un iejūties eksperta lomā.

Plašāka Zinātnieku nakts programma pieejama LU tīmekļvietnē

 

Par Zinātnieku nakti

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts un līdzfinansēts pasākums, kas notiek katru gadu septembra pēdējā piektdienā, saistošā veidā skaidrojot zinātnes sasniegumus un ļaujot ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos. Šogad Zinātnieku nakts norisināsies vairāk nekā 300 Eiropas pilsētās. Visi pasākumi dalībniekiem būs pieejami bez maksas.Zinātnieku nakts pasākumus koordinē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un citām ar pētniecību saistītām organizācijām.

Par Ķīmijas fakultāti

Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultāte ir ķīmijas akadēmiskās un profesionālās izglītības centrs, kurā iespējams kļūt par profesionāliem ķīmiķiem, darba aizsarzības speciālistiem vai dabaszinātņu un matemātikas skolotājiem. Fakultātē darbību paplašina 6 katedras: Analītiskās ķīmijas katedra, Fizikālās ķīmijas katedra, Neorganiskās ķīmijas un darba aizsardzības katedra, Organiskās ķīmijas katedra.

 

Dalīties