2021. gada 23. augustā, plkst. 16.00 Latvijas Universitātes Ķīmijas zinātņu nozares promocijas padomes atklātā sēdē tiešsaistē ZOOM platformā Aleksandrs Aršaņica aizstāvēs promocijas darbu "Rūpnieciskai ražošanai piemēroti risinājumi biorafinēšanas ceļā iegūtu lignīnu kā atjaunojamo izejvielu izmantošanai polimēru sastāvā" zinātniskā doktora grāda, zinātnes doktors (Ph.D.) ķīmijā iegūšanai.

Recenzenti: Dr. Andrey Pranovich (Abo Akademi Universitāte, Somija), Dr.sc.ing. Inese Fiļipova (LVKĶI), Dr.chem. Donāts Erts (LU)

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Bibliotēkas Daudznozaru bibliotēkā (Raiņa bulv. 19, 2. stāvs, 203. telpa).

Lūdzam interesentus reģistrēties dalībai sēdē līdz 2021. gada 16.augustam, rakstot uz e-pastu: vita.rudovica@lu.lv

Viens no virzieniem, kas nosaka polimēr ķīmijas un tehnoloģijas mūsdienu attīstību, ir biopolimēru, kuros fosilās sastāvdaļas daļēji vai pilnībā ir aizvietotas ar biomasu, īpatsvara palielināšana. Latvijas zinātnieki aktīvi strādā pie atjaunojamā aromatiskā savienojuma - lignīna, kas veidojas celulozes, papīra un bioetanola ražošanā kā augu biomasas ķīmiskās pārstrādes blakusprodukts, izmantošanas par biopolimēru sastāvdaļu.

Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta un Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes sadarbības rezultātā ir izstrādāts promocijas darbs: “Rūpnieciskai ražošanai piemēroti risinājumi biorafinēšanas ceļā iegūtu lignīnu kā atjaunojamo izejvielu izmantošanai polimēru sastāvā”, kura autors ir Aleksandrs Aršanica.

Izstrādātas metodes ļauj iekļaut polimēru sastāvā līdz 40% biobāzētu sastāvdaļu. Kompozītmateriāliem, kas

satur modificēts lignīnus kā makromonomērus, ir uzlabotās īpašības (termiskā stabilitāte, izmēru stabilitāte, hidrofobitāte, stiepes izturība, Junga modulis, mazāka uzliesmojamība) salīdzinājumā ar komerciālajiem references materiāliem.

Šo pētījumu rezultāti ļauj ražot lignopoliuretāna putas, kuras var izmantot, lietojot formēšanas un izsmidzināšanas metodes, un kuru īpašības atbilst tām putām, ko izmanto kā siltumizolējošus un vieglus celtniecības materiālus. Iegūtie biopoliuretānu materiāli ir testēti kā sarežģītas konfigurācijas mīksto mēbeļu rāmja elementi un siltumizolācijas pārklājumi un “sendviča” tipa paneļi ar lignopoliuretāna putu izolācijas slāni.

Dalīties