Izglītības un zinātnes ministrija no 7. līdz 29. oktobrim  aicina 9. - 12. klašu skolēnus tiešsaistes sarunās iepazīties ar 20 Latvijas zinātniekiem un zinātniecēm, atklājot dažādu zinātnes nozaru un pētniecības aizraujošo dabu.  Sarunas vadīs TV erudīcijas spēles „Gudrs, vēl gudrāks” ilggadējie vadītāji Toms Grēviņš vai  Kaspars Ozoliņš un tās notiks plkst. 13.00-13.40 un 14.30-15.10 šādos oktobra datumos: 07.-08.10,  12.-15.10., 26.-29.10.  Sarunām varēs sekot līdzi arī tiešraidē @ZinatneLatvijai Facebook lapā.

ZINĀTNE.ZOOMED.IN norises laiki, zinātnieku un tēmu saraksts publicēts šeit.

Projekts ZINĀTNE.ZOOMED.IN jeb ZINĀTNE.PIETUVINĀTA tāpat kā pavasarī notiks tiešsaistē Zoom platformā, bet šoreiz iespēja tikties ar zinātniekiem būs arī  9. un 10. klašu skolēniem - lai ieskats zinātnes pasaulē viņiem palīdzētu vidusskolas mācību programmas vai zinātniskās pētniecības darba (ZPD) tēmas izvēlē. Skolēni varēs uzzināt: Kas ir zinātne un cik daudzveidīgi un atšķirīgi ir pētījumi dažādās zinātnes nozarēs? Kur strādā zinātnieki un kādas prasmes viņiem nepieciešamas? Kā izvēlēties savu zinātnes vai studiju nozari? Kāpēc valstij un sabiedrībai nepieciešama zinātne?

Projektā piedalīsies zinātnieki un zinātnieces no 12 zinātniskajām institūcijām Latvijā un ārvalstīs, kā arī diviem uzņēmumiem (uzskaitīti alfabēta kārtībā):

  • Glāzgovas Universitāte: Liene Spruženiece;
  • Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs:  Ilze Elbere;
  • Latvijas Kultūras akadēmija: Anda Laķe un Liene Ozoliņa (Kultūras socioloģijas un menedžmenta katedra);
  • Latvijas Lauksaimniecības Universitāte: Kaspars Kovaļenko un Armands Vekšins (LLU Veterinārmedicīnas fakultāte);
  • Latvijas Organiskās sintēzes institūts: Kristaps Jaudzems;
  • Latvijas Universitāte: Marija Semjonova - Reinholde (LU Humanitāro zinātņu fakultāte), Marija Dunce (LU Cietvielu fizikas institūts), Ilze Dimanta (LU Bioloģijas fakultāte, LU Cietvielu fizikas institūts);
  • Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava": Dainis Ruņģis;
  • „Matīses Veterinārās pataloģijas serviss”: Ilze Matīse - Van Houtana;
  • Rīgas Stradiņa universitāte: Ivars Vanadziņš (RSU Darba drošības un vides veselības institūts);
  • Rīgas Tehniskā universitāte: Arita Dubņika (RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrs), Kārlis Dreimanis (RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centrs), Sandis Spolītis (RTU Telekomunikāciju institūts);
  • „Tilde”: Mārcis Pinnis;
  • Ventspils Augstskola: Artūrs Vrubļevskis (Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs);
  • Vidzemes Augstskola: Gatis Krūmiņš;
  • Zinātniskais Institūts BIOR: Ingars Reinholds.

Kā skolēni var piedalīties ZINĀTNE.ZOOMED.IN?

  1. skolotājs izvēlas dienu un laiku, kad klase var tikties ar zinātnieku no saraksta kurp.es kalendārā;
  2. Kalendārā pieejams apraksts par zinātnieku un pieteikšanās anketa, kur skolotājs reģistrē klasi (bez skolēnu personas datiem). Klases var pieteikties uz vairākām sarunām, tomēr jāņem vērā, ka katrā sarunā ir ierobežots skolēnu skaits;  
  3. Pēc reģistrācijas skolotājs savā e-pastā saņem Zoom pieejas datus, kurus nosūta klasei, kas tiksies ar zinātnieku;
  4. Pirms sarunas skolotājs aicina klasi noskatīties  3 min. video par zinātnieku vai zinātnieci (saite uz video pie zinātnieka apraksta kurp.es kalendārā), ar kuru būs tikšanās, lai skolēni gūtu ieskatu tēmā;
  5. Sarunas laikā skolēni varēs zinātniekam uzdot jautājumus Zoom tērzētavā un interesantākā jautājuma autors/-e saņems pārsteiguma balvu no ministrijas.

Pavasarī rīkoto  ZINĀTNE.ZOOMED.IN 24 sarunu ieraksti pieejami šeit, bet tagad aicinām uz tikšanos ar citiem zinātniekiem (zinātnieku sarakstā iespējamas izmaiņas). Detalizētākai informācijai par pasākuma norisi lūdzam sazināties, zvanot 29104032 vai rakstot inta.pedina@izm.gov.lv.

ZINĀTNE.ZOOMED.IN notiek ERAF projekta Nr. 1.1.1.5/17/I/002 “Integrētie nacionālā līmeņa pasākumi Latvijas pētniecības un attīstības interešu pārstāvības stiprināšanai Eiropas pētniecības telpā” ietvaros.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas

Komunikācijas nodaļa

prese@izm.gov.lv
tālr. 67047704, 67047834, 67047893

 

Dalīties