© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Ar plašu programmu  š. g. 9.-15. maijā Latvijas Universitāti apmeklēja vides izglītības pedagogs Gregs Traimars (ASV). Vizīte notika pateicoties SIA Armgate (Ziedojumu administrē Latvijas Universitātes fonds) un BAFF ( Baltic-American Freedom Foundation).

Atskats uz vizīti Grega Traimara skatījumā

Kādi bija vizītes galvenie nolūki? Vai tos izdevās sasniegt?

Vizītes galvenais mērķis bija piedāvāt vides izglītotājiem apgūt Džozefa Kornela radīto Sharing nature mācību pieeju. Šī dabas kopīgošanas pieeja tiek izmantota visā pasaulē, un tā izplatās ar “multiplikatoru” starpniecību, kas ir apguvuši mūsu piedāvātās metodes un vēlas turpināt dalīties tām, iesaistot citus. Bet pats galvenais šīs vizītes mērķis bija radīt kursu dalībniekiem iedvesmojošu un nezūdošu saikni starp cilvēku un dabu. No prieka cilvēku sejās un atsauksmēm es jutu, ka šie mērķi ir sasniegti.

Kādam jūsuprāt ir jābūt vides izglītības nolūkam? Kā būtu jāmaina mācību pieeja, lai to sasniegtu?

Es domāju, ka vides izglītībai vajadzētu piedāvāt cilvēkiem pieredzi, kas skar ne tikai intelektu, bet sniedzas arī dziļi sirdī. Kad mēs panākam, ka dabas skaistums dziļi skar cilvēkus, šī saikne tiek radīta uz mūžu. Dziļi izjustais dabas skaistums ietekmē mūsu rīcību, mēs vēlamies arī uzņemties rūpes par to. Tie, kuri ir iesaistīti vides izglītībā, visticamāk, to ir dara šīs dabas iedvesmojošas pieredzes dēļ, kas viņiem kādā dzīves posmā ir bijusi. Ja mēs varam apvienot mācīšanos un prieku, mēs, visticamāk, atcerēsimies informāciju tāpēc, ka tā mums šādi lika justies. Mums mācīšanās procesā jāienes daudz vairāk spēlēšanās, jautrības un prieka.

Jums ir uzkrāta neticami liela kursu pieredze. Jūs to esiet darījis vairāk kā 15 pasaules valstīs. Kā jūs raksturotu Latvijas izglītības kursu dalībniekus un viņu darba pieredzi.

Es atklāju, ka sastaptie cilvēki ir ļoti sirsnīgi, atklāti un mērķtiecīgi. Bija brīnišķīgi redzēt, cik viņi bija nopietni, bet arī priecīgi. Mani pārsteidza tas, cik ļoti viņi vēlējās atrast veidus, kā radoši sazināties ar saviem studentiem. Džozefs Kornels, pirms es ierados Latvijā, teica: "Es jūtu, ka tev ļoti patiks Latvijas cilvēki." Viņam bija taisnība! Man šķita, ka viņi ir mana ģimene.

Katrs starptautiskais pasākums veido jauni saikni starp tautām un kultūrām. Tiek gūta pieredze, kas bagātina. Kā to var attiecināt uz šo pasākumam?

"Sharing Nature" esam atklājuši, ka šāda vizīte, kāda tā tikko bija Latvijā, rada dzirksti, kas drīz vien sāk izplatīt jaunu skatījumu uz vides izglītību ne tikai valstī, bet arī tālāk ārpus tās. Reiz, kad viens no mūsu pedagogs vadīja nodarbības Vācijā, viens no dalībniekiem teica: "Es agrāk nebiju īpaši labās domās par amerikāņiem, bet jūs esat labākais savas valsts pārstāvis." Kad mēs varam satikties nepastarpināti viena ar otru, mēs sākam noārdīt savus aizspriedumus. Kad mēs varam satikties pateicoties dabai kā “universālajam vienotājam”, mēs varam redzēt, cik mēs visi esam līdzīgi.

Kādi būtu īpašie iespaidi viesojoties Latvijas Universitātē.

Mani tik ļoti iedvesmoja, redzot, cik “zaļa” un novatoriska ir studentu pilsētiņa un cik draudzīgi ir visi darbinieki. Ekskursijas laikā Dabas mājā es visu laiku domāju: “Jā, ja es būtu atkal skolnieks, es gribētu doties uz šejieni!” Biju patiesi pārsteigts par Latvijas Universitātes darbinieku laipnību, ko sajutu no ikviena, ar kuriem man bija tas gods tikties. Ikreiz, kad ierodos kādā jaunā valstī, esmu mazliet nobažījies, bet cilvēku smaidi un atvērtās sirdis lika man justies kā mājās. Jāzeps Logins, pateicoties viņa atvērtībai un laipnībai, bija ideāls universitātes pārstāvis.


Par Baltijas- Amerikas Brīvības fondu

Turpinot amerikāņu ilggadējo apņemšanos Baltijas reģionā, Baltijas-Amerikas Brīvības fonda (BAFF) misija ir padziļināt saites starp Igauniju, Latviju, Lietuvu un Amerikas Savienotajām Valstīm, īstenojot izglītības un apmaiņas programmas, kas vērstas uz ekonomisko izaugsmi un demokrātiskām vērtībām.

Par Latvijas Universitāti

Latvijas Universitāte nemainīgi bijusi Latvijas nacionālā, vadošā un ietekmīgākā augstskola. Tā ir lielākā plaša profila universitāte Latvijā, kurai ir nozīmīga vieta ne tikai visas izglītības sistēmas attīstībā, bet arī kopējā valsts ekonomikas izaugsmē. Pašlaik Torņakalnā tiek attīstīts LU Akadēmiskais centrs, kas kļūs par vienu no Ziemeļeiropā modernākajiem studentu un pētniecības centriem. Šobrīd tur atrodas Dabas māja un Zinātņu māja, nākamā durvis vērs Rakstu māja.

Par Ķīmijas fakultāti

Latvijas Universitātes (LU) Ķīmijas fakultāte (ĶF) ir ķīmijas akadēmiskās un profesionālās izglītības centrs, kurā studenti mācās, lai kļūtu par profesionāliem ķīmiķiem un darba aizsardzības speciālistiem.

Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties