2021. gada 18. jūnijā, plkst. 16.00 LU Ķīmijas zinātņu nozares promocijas padomes atklātā sēdē tiešsaistē ZOOM platformā Mārtiņš Jansons aizstāvēs promocijas darbu “Masspektrometrisko metožu izstrāde un pielietošana glifosāta un tā metabolītu noteikšanai augu un dzīvnieku izcelsmes produktos un apkārtējās vides objektos” zinātniskā doktora grāda, zinātnes doktors (Ph.D) ķīmijā iegūšanai.

Recenzenti: Dr.chem. Arturs Vīksna  (LU ĶF), Dr.chem.  Kristaps Kļaviņš (Rīgas Tehniskā Universitāte), asoc. prof. Koit Herodes (Tartu Universitāte, Igaunija) 

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Bibliotēkas Daudznozaru bibliotēkā (Raiņa bulv. 19, 2. stāvs, 203. telpa).

Lūdzam interesentus reģistrēties dalībai sēdē līdz 2021. gada 14. jūnijam, rakstot uz e-pastu: vita.rudovica@lu.lv

Pārtikas un vides ķīmisko piesārņotāju, tai skaitā pesticīdu, monitorings pašlaik ir viena no zinātnieku un oficiālo institūciju prioritātēm pētniecībā. Jebkurš ķīmiskais produkts, kas lielos apjomos pievienots videi, ir jāuzrauga un jāturpina pētīt tā ietekmi uz vidi un sabiedrības veselību, lai nodrošinātu, ka vide un pārtikas ķēde netiek kritiski piesārņota.

Lai novērtētu glifosāta – visplašāk izmantotā herbicīda – izplatību vides objektos un pārtikā, nepieciešamas efektīvas analīzes metodes. Glifosāta un tā sabrukšanas produktu ķīmiskās īpašības apgrūtina analīzi pat modernās laboratorijās, tāpēc glifosāta mērīšanai pārtikas un vides paraugos ir nepieciešamas uzlabotas analītiskās metodes.

Promocijas darbā optimizētas un izstrādātas metodes glifosāta un tā sabrukšanas produktu noteikšanai dažādos augu un dzīvnieku izcelsmes produktos, kā arī bioloģiskajos un vides objektos, izmantojot šķidruma hromatogrāfiju apvienojumā ar masspektrometriju. Iespējas uzlabot glifosāta un aminometilfosfonskābes detektēšanu un kvantificēšanu tika izpētītas trijos galvenajos virzienos – jonu hromatogrāfijā un masspektrometrijā; vairāku stadiju paraugu sagatavošanā ar ekstrakcijas sorbentiem; kā arī paraugu sagatavošanā ar derivatizāciju un paraugu analīzē ar tandēma masspektrometru vai augstas izšķirtspējas Orbitrap masspektrometru. Tika novērtēta jonu hromatogrāfijas pielietojamība un izmaiņas jutībā atkarībā no izmantotā eluenta un iekārtas. Tika izstrādāta jutīga metode glifosāta un aminometilfosfonskābes noteikšanai, izmantojot ekstrakciju ar sorbentiem. Tika izstrādāta un validēta inovatīva un uzticama paraugu sagatavošanas un analīzes metode glifosāta, aminometilfosfonskābes un glifosināta noteikšanai pēc derivatizācijas ar dansilhlorīdu. Izstrādātās un optimizētās metodes tika sekmīgi pielietotas glifosāta un aminometilfosfonskābes noteikšanai sarežģītos pārtikas un vides paraugos.

Dalīties